Warmtepompen

Slim omgaan met warme lucht, bodem en grondwater dat is wat een warmtepomp doet. Op een verantwoorde wijze wordt u huis of bedrijfspand op een duurzame manier verwarmt en waar nodig gekoeld. Het systeem kan gezien worden als een koelkast die precies tegenovergesteld functioneert zoals wij deze normaliter in onze huishoudens kennen.

Het systeem

De werking van het systeem is vrij eenvoudig uit te leggen. Een warmtepomp is instaat om warmte te ontrekken uit de buitenlucht, de bodem en het grondwater. Op deze wijze kunt u uw huis of bedrijfspand op een duurzame wijze verwarmen. Tevens is het mogelijk om in een warm seizoen het systeem te gebruiken als koelsysteem. Om de warmte uit de bodem te onttrekken wordt er bij een bodemwarmtepomp een leiding geplaatst waar vloeistof doorheen gepompt wordt. Deze vloeistof is instaat om de warmte uit de bodem te ontrekken en deze door te voeren naar de woningen of het bedrijfspand.

Bronnen en systemen

Zoals bovenstaand genoemd is het op drie manieren mogelijk om warmte te ontrekken. Dit is de buitenlucht, waarbij warmte uit de buitenlucht ontrokken wordt en gebruikt wordt voor de verwarming van het water.

De bodem is de tweede bron, de zon is de verwarmingsbron om het aardoppervlak op te warmen. Door slimme leidingen te plaatsen onder de grond is het mogelijk om hier warmte aan te onttrekken. Ideaal om uw woning of bedrijfspand te voorzien van een aangenaam binnenklimaat.

Het grondwater wordt naar boven gepompt en de warmte wordt hieruit onttrokken. De warmte wordt gebruikt en het koele water wordt teruggeleverd.

Een kanttekening die hier gemaakt moet worden is het gebruik van de bovenstaande bronnen. Voor bestaande bouw zijn alleen de buitenlucht en het grondwater interessante bronnen. Voor een bodem warmtepomp zijn ingrijpende werkzaamheden nodig, lees renovatie. Bij nieuwbouw is het gebruik van een bodem warmtepomp een stuk eenvoudiger.

Met een uitstekend programma van maar liefst 48 combinaties springt fabrikant Nefit hier uitstekend op in. De Nefit Enviline geniet dan ook onze voorkeur zie onderstaand voorbeeld.

voorbeeld nieuwbouw ben van der meer

Koeling

In warme seizoenen kan een warmtepomp het koude grondwater gebruiken om uw woning of bedrijfspand te koelen. Het grote voordeel, één systeem voor zowel verwarmen als koelen. Comfortverhogend en voordelig in relatie tot een extra investering in bijvoorbeeld een airconditioning.

Rendement

Bij het gebruik van warmtepompen wordt het zogeheten COP principe gehanteerd. Dit is de Coëfficiënt Of Performance, dit geeft de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert in verhouding tot de hoeveelheid energie die een warmtepomp nodig heeft om te kunnen functioneren. Een warmtepomp is instaat om circa 75% van de warmte die nodig is om een gemiddeld huis te verwarmen zelf te generen. De overige 25% is verreist als energie om de warmtepomp te laten werken. Door €25 aan energie te gebruiken genereert u €100 aan warmte.

Laat u informeren door een specialist die eenvoudig de voordelen voor u in kaart brengt.

 

Over het algemeen kennen we 3 typen warmtepompen, de hybride warmtepomp, de laag temperatuur warmtepomp en tot slot de hoog temperatuur warmtepomp. Onderstaand leggen we U de systemen uit.

 

1. Hybride warmtepomp

Vanuit de koelmarkt is DAIKIN als fabrikant de markt ingestapt. Deze fabrikant kent een nog bredere range aan warmtepomp oplossingen en levert bovendien de unieke hybride combinatie gezamenlijk met Intergas.Deze hybride combineert een warmtepomp en een cv-ketel om het energierendement onafhankelijk van de buitentemperatuur te optimaliseren. Eigenlijk dus het beste van twee werelden.

Lees hier meer over..

 

2. Laag temperatuur warmtepomp: Daikin Altherma 3 H HT

Een van de meest verkochte warmtepompen in de markt is de nieuwe generatie Daikin Altherma 3 'all electric' lucht/water warmtepompen welke topprestaties leveren op het gebied van comfort, energierendement, betrouwbaarheid en bediening.

De Daikin Altherma 3 range bestaat uit verschillende 'all electric' lucht/water warmtepompen voor het verwarmen (en evt. koelen en warm tapwaterproductie) voor nieuwbouwwoningen. Daikin Altherma 3, de inmiddels derde generatie van Daikins bekende assortiment verwarmingssystemen, gebruikt de kenmerkende Bluevolution technologie, een combinatie van Daikin compressoren en het revolutionaire koudemiddel R-32, om een seizoensrendement van A+++ te behalen.

 

3. Hoog temperatuur warmtepomp: Daikin Altherma 3 H HT

Met de Daikin Altherma 3 H HT bied Daikin een oplossing voor een warmtepomp op het bestaande afgiftesysteem (radiatoren).

Het toestel is te verkrijgen in de vermogens van 14, 16 en 18 KW. Met andere woorden toepasbaarheid tot 3000m3 gasverbruik.

Productkenmerken

  • De buitenunit levert, alleen door gebruik van de warmtepomp, een uitgaande watertemperatuur van 70°C bij een omgevingstemperatuur van -15°C
  • De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs bij -28°C
  • Het gestroomlijnde design past perfect bij andere huishoudapparaten.
  • Wanneer u kiest voor een unit met R-32-koelmiddel, reduceert u uw milieu-impact met 68% (in vergelijking met R-410A), reduceert u uw energieverbruik (dankzij het hogere energierendement) én heeft u 30% minder koelmiddel nodig
  • Bij een omgevingstemperatuur van -15°C, beperkt de buitenunit het verlies aan verwarmingsvermogen